Bekijk nu alle deals bij coolblue.nl, de beste winkel van 2022

4k tv kopen? Vind de beste aanbiedingen of lees de koopgids.

Het vinden van geschikte 4k tv wordt je tegenwoordig niet makkelijk gemaakt. Ik probeer daarom via deze pagina je een handje te helpen. Vind daarom hier alle aanbiedingen of lees de 4k televisie koopgids.

Beste 4k tv aanbiedingen onder elkaar.

Deals

Helaas hebben wij nog geen deals voor je klaarstaan. Wij zijn achter de schermen hard bezig om alle deals voor je te verzamelen. We zijn druk in gesprek met onze partners om dit voor elkaar te krijgen. Bedankt voor jullie geduld.

Hier kochten anderen hun 4k televisie.

1

Coolblue Beste Keuze ✓

Beste webwinkel van 2022, goede service en hoge kortingen

9.0

  • Beste winkel van 2022
  • Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
  • 13 échte winkels en ook een app
  • Geweldige service en klantbehandeling

Veilig betalen

Bij deze webshops betaal je veilig met iDeal.

Snelle levering

Meestal de volgende werkdag al binnen.

100% Betrouwbaar

Een samengestelde lijst met betrouwbare webshops.

4k tv koopgids, alle ins and outs van een 4k televisie.

Ik kan het me voorstellen dat het vinden van een geschikte 4k tv erg moeilijk is. Open een willekeurige website en je wordt al snel doodgegooid met zoveel keuzes dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Met deze koopgids ga ik proberen om zoveel mogelijk vragen bij je weg te halen. Ik zal onderwerpen behandelen zoals 4K en 8K, HDR, scherm types, aansluitingen en gaming. In de hoop dat je na het lezen van de koopgids een beter gevoel krijgt bij het kiezen van een geschikte 4k televisie. Je kunt trouwens op deze site ook allemaal tv aanbiedingen vinden mocht je de keuze willen maken.

Snelle tips voor het kopen van een 4k televisie

Als je haast hebt, zijn hier de belangrijkste dingen om te overwegen voordat je een televisie koopt. Ik leg elk van deze punten in meer detail uit in de koopgids:

  • Koop geen televisie met een resolutie van minder dan 4k. Vermijd full HD tv’s, tenzij je op zoek bent naar een tweede (of derde) tv. En zelfs dan, bedenk of je je budget kunt oprekken naar 4k.
  • Je kunt 8k tv’s (voorlopig) overslaan. 8K tv’s zijn super duur en 8K films zijn nog niet beschikbaar.
  • Zoek naar een verversingssnelheid van 60 Hz of 120 Hz: als het gaat om verversingsfrequenties, is 60 Hz goed, maar 120 Hz is beter. Een hogere verversingssnelheid zorgt voor vloeiende bewegingen voor alles, van films en shows tot live sport en gaming.
  • Zoek naar een HDR compatibele 4k tv: deze biedt meer realistische kleuren en een beter contrast. Denk bij voorkeur aan een tv die de meer geavanceerde formaten ondersteunt, namelijk HDR10+ of Dolby Vision. Sommigen zullen beide ondersteunen.
  • OLED tv’s zien er veel beter uit dan de meeste lcd tv’s. OLED tv’s van Samsung komen vaak het beste uit de testen.
  • Zoek naar ten minste vier HDMI-poorten. En kies indien mogelijk voor het nieuwere HDMI 2.1 formaat.
  • Koop er ook een soundbar bij. tv luidsprekers zijn tegenwoordig slechter omdat de schermen dunner zijn.
  • Vermijd verlengde garanties. Deze heb je in vele gevallen niet nodig en het is vaak gewoon geldklopperij. Tenzij je het er gratis bij krijgt natuurlijk.

Welk formaat 4k tv moet ik hebben?

De hamvraag van iedereen. Welk formaat is voor mij geschikt? Wat ik altijd zeg; Denk bij het kopen van een 4k tv aan een meubelstuk. De 4k televisie moet natuurlijk niet alleen kwa formaat passen maar de tv moet er ook goed uitzien. De 4k televisie moet bij het interieur passen.

Een 32-inch tv ziet er bijvoorbeeld vreemd uit als hij op een grote kale muur zweeft, terwijl een 75-inch jumbotron een krappe woonkamer zou kunnen overweldigen. Pak gewoon een meetlint en controleer of de televisie past. Hieronder een tabel met de afmetingen zodat je eenvoudig alles kan opmeten.

!LET OP

De afmetingen uit het tabel kunnen wat afwijken van het echte resultaat. Ik adviseer je om de 4k tv in te meten wanneer je een 4k televisie hebt uitgekozen.

TV-formaten worden altijd gemeten langs de diagonale lijn van het scherm. Zorg er voor dat je bij het meten van de ruimte ook de breedte-, hoogte- en diepte-afmetingen opmeet.

Als je de ruimte hebt, is een 55- tot 65-inch tv een comfortabel formaat als je tussen de 6 en 3 meter weg zit, wat in de meeste gevallen is voor een woonkamer opstelling. De 4k tv is dan groot genoeg om een ​​meeslepende kijkervaring te creëren, maar niet zo groot dat een bescheiden woonkamer volledig wordt opgeslokt.

Aan de andere kant, heb ik nog nooit gehoord dat een fanatieke tv-kijker spijt heeft gehad van het kopen van een te grote tv. Dus als je ruimte hebt en een groter formaat kunt betalen, ga er dan gewoon voor.

Kwalitatief goed bij korte kijkafstand

Wil je een groot formaat maar zit je wat dichterbij? Niet getreurd. De meeste nieuwe tv’s hebben 4K Ultra HD resolutie, die vier keer zoveel pixels heeft dan de HDTV’s van vroeger. Hierdoor kan je in principe dichtbij zitten. Zolang je niet direct voor het scherm geparkeerd staat alsof het een computermonitor is. De tv’s worden namelijk warm en het is niet heel goed voor je ogen. Bij de meeste 4k televisies zul je waarschijnlijk geen individuele pixels kunnen onderscheiden tijdens het kijken naar 4K-video.

90 inch of groter?

Als je echt groot wilt gaan, overweeg dan een 4k beamer in plaats van een 4k tv. Deze zijn meestal goedkoper dan een hele grote 4k tv. De installatie is wel iets gecompliceerder en je moet de verlichting in je kamer kunnen regelen om het best beeld te krijgen. De meeste 4k beamers projecteren een scherm van 100 inch of groter. Je kunt de beamer ook makkelijk opbergen als je hem niet gebruikt.

Waar moet ik mijn 4k televisie plaatsen?

Als je niet van plan bent de tv aan de muur te bevestigen, dan is het slim om naar de voet standaard te kijken die mee wordt geleverd. Soms staat de 4k tv enorm wankel op een kast. En geloof me dat is niet erg prettig slapen.

Tegenwoordig geven fabrikanten de voorkeur aan tweebenige, brede standaarden waardoor je de 4k televisie op een oppervlak moet plaatsen die bijna net zo breed is als het scherm zelf.

Sommige merken gebruiken nog steeds de voetstukken die in het midden zitten waarmee je een groter scherm op een kleiner meubelstuk kunt plaatsen zoals bijvoorbeeld op een bijzettafel. Helaas worden deze modellen steeds zeldzamer. Kijk bij het aanschaffen dus erg goed naar de voetstukken zodat je precies weet of je het model wel kunt plaatsen.

Wat is een 4k smart tv?

Vrijwel alle 4k tv’s zijn tegenwoordig 4k smart tv’s, dat wil zeggen dat ze rechtstreeks verbinding kunnen maken met het internet om toegang te krijgen tot ingebouwde apps zoals Netflix of Disney+. De meeste mensen houden van deze functie omdat het betekent dat je geen extra mediastreamer hoeft te kopen. Zoals een Google Chromecast of een Roku Streaming Stick.

Er is een algemene misvatting dat het mogelijk is om geld te besparen door een 4k televisie te kopen zonder smart functies. In werkelijkheid is elke tv die geen smart functies heeft niet de moeite waard om te kopen. Deze modellen zijn meestal verouderd en hebben een slechte beeldkwaliteit. Doe dit dus niet.

Sommige mensen zijn geïnteresseerd in niet smart tv’s omdat ze zich zorgen maken over de privacy van hun gegevens. Als je je zorgen maakt dat je gegevens worden bijgehouden, kun je ervoor kiezen om je tv niet op je netwerk aan te sluiten. Maar houd er rekening mee dat je nog steeds regelmatig verbinding moet maken om firmware updates te downloaden om de prestaties van je tv te verbeteren.

Heeft de smart tv toegang tot een app store dan zou je ook kunnen kiezen voor een vpn netwerk. Zo kun je toch gebruik maken van alle leuke features van je tv maar worden je gegevens veilig gehouden.
Je kunt alle tv aanbiedingen met smart functie op deze pagina vinden. Gebruik in het overzicht eenvoudig de smart filter.

Wat is een 4K UHD TV?

Er is nogal wat verwarring met de benaming van een 4k UHD tv. Maar is 4k UHD iets anders dan 4K? Het korte antwoord daarop is nee. Mocht je meer willen weten over waarom televisies de benaming 4K-UHD gebruiken dan kun je de uitleg over 4K lezen.

Op een enkele uitzonderingen na biedt elke nieuwe 4k televise tegenwoordig Ultra HD (UHD) of ook wel 4K resolutie aan. Een 4K tv heeft minimaal vier keer zoveel pixels als een oudere HDTV.

Als je tv groot genoeg is of als je dichtbij genoeg zit, zie je een groot verschil in detail in vergelijking met oudere tv’s. Zolang je maar naar 4K content kijkt. Deze zijn over het algemeen beschikbaar op Amazon Prime Video , Netflix (alleen premium), Disney+, iTunes en YouTube.

Het heeft echt totaal geen zin meer om naar een goedkope HDTV te zoeken. Deze zijn bijna niet meer te vinden. Ook maken deze modellen vaak gebruik van oude technologieën waar je gewoon niet tevreden over zult zijn. Koop deze dus gewoon niet.

De ins en outs van resolutie

Een reguliere high-definition (HD) tv wordt ook wel een 1080p tv genoemd omdat de schermresolutie 1920×1080 is. Dat betekent dat de tv 1.920 pixels horizontaal en 1.080 pixels verticaal pixels groot is. Dat is in totaal 2 miljoen pixels.

Ultra High Definition (4K-UHD) tv’s, ook wel 4K tv’s genoemd, hebben een schermresoluties van 3840×2160 dus ze bevatten 8 miljoen pixels. De voordelen van een 4K-UHD tv komen duidelijker naar voren bij grotere schermformaten, bijvoorbeeld 65 inch en groter, of wanneer je dichter bij de tv wilt zitten.

What about 8K?

We beginnen nu ook de eerste zogenaamde 8K tv’s te zien, die een schermresoluties hebben van 7680×4320, met meer dan 33 miljoen pixels. Dit is de hoogste resolutie die is gedefinieerd in de UHD standaard, dus technisch gezien zijn deze tv’s ook UHD tv’s. Op dit moment zijn er niet veel van, en ze zijn meestal een stuk duurder dan 4K tv’s van vergelijkbare grootte.

Ik raad je af ​​om nu al een 8K televisie aan te schaffen, omdat ze echt nog duur zijn en er nog bijna geen 8K content is. Dus tegenwoordig is het kopen van een 4K tv het meest logische.

Er is nu een behoorlijke hoeveelheid 4K content om naar te kijken, vooral van streaming diensten zoals Amazon en Netflix. Er zijn ook 4K Ultra HD Blu-ray-spelers die 4K Blu-ray films kunnen afspelen. Ik verwacht dat er in de toekomst nog meer op de markt zal verschijnen.

Nog een voordeel van 4k televisies is: de meeste ondersteunen nu ook een hoog dynamisch bereik (HDR) en een breder kleurenpalet, voor levendige, natuurlijk ogende beelden. Hiermee luid ik meteen het volgende onderwerp in.

Wat is HDR in een 4k tv?

HDR is totaal wat anders dan 4K. HDR refereert naar de kleuren die de 4k televisie kan produceren. Het is onmogelijk om het verschil tussen HDR en niet HDR te laten zien op een niet HDR scherm. Daarom heb ik een gedramatiseerde mock-up gemaakt die het idee zou moeten geven van wat je kunt verwachten.

Het verschil tussen een niet HDR en HDR scherm is meteen te zien. In tegenstelling tot alleen 4K zie je een hoog dynamisch bereik al op elke afstand. Heldere kleuren zijn helderder, donkere kleuren zijn donkerder en er is veel meer nuance in de grijze gebieden. Een HDR tv, kan een groter bereik aan kleuren aan. Waardoor je veel diepe kleuren te zien krijgt.

HDR kan een grote verbetering zijn. Ik zeg kan omdat niet alle HDR functies goed zijn. Dit komt omdat er geen minimale prestatie norm is. Er zijn alleen wat richtlijnen wat het zou moeten doen. Sommige merken verbuigen de waarheid een beetje zodat ze hun 4k televisie HDR kunnen noemen.

Het ondersteunen van HDR betekent simpelweg dat een tv HDR metadata kan begrijpen. Deze data stuurt de tv aan en zegt bijvoorbeeld dat 1 deel van het scherm helderder moet zijn dan het andere deel. Dit betekent niet dat het scherm zelf fysiek in staat is om extra om helderder te worden. Als gevolg hiervan kunnen sommige tv’s een beeld weergeven dat er niet anders uitziet dan een niet HDR beeld.

Om HDR goed weer te geven, moet een 4k televisie local dimming hebben. Met deze functie wordt de achtergrondverlichting gegroepeerd in zones, die de tv selectief kan uitschakelen of helderder kan maken om het contrast en het dynamische bereik over verschillende delen van het beeld te vergroten.

OLED-panelen kunnen allemaal HDR weergeven omdat elke pixel zijn eigen helderheid produceert en afzonderlijk kan worden in- en uitgeschakeld. In feite is het alsof je miljoenen lampjes hebt in plaats van enkele tientallen.

Er zijn verschillende HDR technieken die een tv mogelijk ondersteunt. HDR10 is het standaardformaat dat alle HDR tv’s moeten ondersteunen. HDR10 content bevat alleen metadata voor de gehele film of serie. Technieken zoals HDR10+- en Dolby Vision bevatten metadata voor elke afzonderlijke scène, zodat de tv het beeld beter kan optimaliseren terwijl de scènes van de film veranderen.

HLG is de toekomstige HDR standaard voor live uitzendingen en HGiG is een reeks richtlijnen voor HDR gaming.

Houd er rekening mee dat HDR tv’s er niet anders uitzien dan een gewone tv wanneer je niet HDR content bekijkt. Je vindt HDR shows en films op Netflix en Amazon en iTunes. Maar de meeste apparaten, waaronder oudere Blu-ray apparaten en de meeste kabelkanalen, ondersteunen momenteel geen HDR. Kijk je dus veel naar RTL nieuws of RTL sport dan heb je er waarschijnlijk niks aan.

Contrastverhouding: onbetrouwbare cijfers

De contrastverhouding beschrijft het bereik van helderheid niveaus dat een set kan weergeven. Betere contrastverhoudingen geven subtielere schaduwen en tinten weer, en dus meer detail. De manier waarop merken dergelijke verhoudingen meten, varieert echter sterk. De specificatie is zelfs zo grondig in twijfel gebracht dat als een verkoper het als verkoopargument gebruikt, je beter ergens anders moet winkelen. Pin jezelf dus niet vast op de contrastverhouding van de 4k tv.

Waar het op neerkomt: Je kunt de specificaties voor het contrast van de fabrikant negeren, omdat deze niet tussen merken vergelijkbaar zijn. Zoek in plaats daarvan naar diepe zwartwaarden en minimale haloing rond objecten met een hoog contrast.

Controleer de kijkhoek

Ondanks alle verbeteringen hebben de meeste 4k tv’s nog een vrij forse tekortkoming: namelijk een beperkte kijkhoek. Dat betekent dat het beeld er alleen op zijn best uitziet vanaf een vrij smalle sweet spot recht voor het scherm. Ik raad aan om de kijkhoek te controleren door naar de tv te kijken vanaf de zijkant en van boven en onder het hoofdgedeelte van het beeld.

Naarmate je zich verder van het midden van het scherm verwijdert, kan het beeld gedimd worden, het contrast en de kleurnauwkeurigheid verliezen of het beeld kan er flets uitzien. En de mate van beeld degradatie varieert van model tot model. OLED tv’s hebben daarentegen bijna onbeperkte kijkhoeken, net als oude plasma tv’s.

De televisies van Samsung en Sony hebben meestal een breder dan gemiddelde kijkhoek. De 4k tv met een grotere kijkhoek zijn meestal wel wat duurder dan de gemiddelde tv. Dus wil je graag met een groot groep mensen naar de tv kijken kies dan een tv met een grote kijkhoek.

Als je de kijkhoek van een tv in de winkel probeert te bekijken. Moet je er rekening mee houden dat de winkel instelling van de tv doorgaans de helderheid verhoogt en kleuren versterkt tot onnatuurlijke niveaus. Waardoor het kijken vanuit een hoek kunstmatig wordt verbeterd. Vraag aan de winkelmedewerker of je met de tv mag spelen.

Het is belangrijk om ook de kijkhoek te controleren nadat je de tv in huis hebt opgesteld. Ik raad je aan dit direct te doen, zodat je de 4k televisie gemakkelijk kunt retourneren als deze tegenvalt.

Kies voor de juiste aansluitingen

Vergeet niet om de aansluitingen van een 4k tv te overwegen voordat je deze koopt. Je wilt er zeker van zijn dat het het juiste type in- en uitgangen heeft om al je audio en videoapparatuur te ondersteunen.

Bijna alle 4k tv’s hebben nu ingangsaansluitingen aan de zijkant, evenals ingangen aan de achterkant of onderkant. Dat biedt enige flexibiliteit aan voor het aansluiten van apparaten op je tv. Ingangen aan de zijkant of onderkant van de tv werken het beste als je een tv plat tegen een muur monteert. Als je een tv aan de muur monteert, kan een korte HDMI-extender worden gebruikt om de aansluitingen wat beter te bereiken.

HDMI-ingangen

HDMI is nu de meest gebruikte technologie voor het aansluiten van apparaten zoals Blu-ray-spelers, streaming mediaspelers en gameconsoles op een tv. Veel budget tv’s hebben echter maar één of twee HDMI-ingangen. Bij het kiezen van je 4k tv raad ik aan te zoeken naar ten minste drie HDMI-aansluitingen, tenzij je alles op een thuisbioscopontvanger of HDMI switcher aansluit.

Sommige 4k televisies hebben een HDMI ingang met de aanduiding ‘ARC’, wat staat voor ‘audio return channel’. Met deze ingang kan je geluid via de tv terugsturen naar de aangesloten apparaten, zoals een soundbar met dezelfde HDMI kabel. Een nieuwere versie, eARC genaamd, heeft een hogere bandbreedte en snelheden en ondersteunt audio van hoge kwaliteit, waaronder Dolby Atmos.

Als je een 4K-UHD tv koopt, moet je ervoor zorgen dat deze ten minste de HDMI 2.0 versie van HDMI ondersteund. Deze tv’s kunnen 4k content afspelen in 60 frames per seconde en HDR is ondersteund. Vooral handig als je een playstation 5 console hebt. De meeste nieuwe 4k tv’s hebben ook HDCP 2.2, de nieuwste copyright bescherming, die nodig is om vooraf opgenomen 4K films af te spelen vanaf een UHD Blu-ray-speler die is aangesloten via HDMI.

Component/composiet video-ingangen

De meeste tv’s hebben ook component-video-ingangen, die RCA-connectoren hebben in rood, blauw en groen. Ze zijn soms gemarkeerd met PR, PB en Y. Op sommige tv’s doet de component-video-ingang dubbel dienst als een composiet-video-aansluiting, zoals hierboven weergegeven (de gele en groene ingang gemarkeerd met “video”). Deze analoge alleen-video-aansluitingen worden meestal gebruikt voor het aansluiten van oudere apparatuur zonder HDMI-uitgangen.

RCA-audio-aansluitingen

Bijna alle tv’s hebben de bekende rood/witte RCA-aansluitingen die worden gebruikt om stereo-audiosignalen te verzenden (uitvoer) of te ontvangen (invoer). Veel kleinere tv’s, en sommige grotere, hebben mogelijk een koptelefoon aansluiting, zodat je naar een programma kunt kijken zonder anderen in dezelfde kamer te storen. Met een tv met Bluetooth-mogelijkheid kun je dit draadloos doen als je een Bluetooth-hoofdtelefoon hebt.

USB-poorten

Op een tv met een of meer USB-slots kun je een USB-flashstation aansluiten en muziek afspelen of foto’s of video’s bekijken op de tv. Veel tv’s hebben een diavoorstellingsfunctie voor het bekijken van digitale foto’s.

Digitale optische audio-uitgang

Als je digitale audio van je tv naar een soundbar-speaker of een audio/video-ontvanger wilt sturen en er is geen HDMI-uitgang beschikbaar, dan kun je een digitale optische audio-uitgang gebruiken, die meerkanaals audiosignalen aankan. Sommige tv’s hebben ook een digitale coaxiale audio-uitgang, wat een andere digitale audioverbinding is, maar deze worden steeds minder gebruikelijk.

Ethernet (LAN)-aansluiting

Bijna alle tv’s met internettoegang hebben een Ethernet-aansluiting, ook wel een LAN-poort (Local Area Network) genoemd. Hoewel alle smart-tv’s tegenwoordig ingebouwde wifi hebben, zult u merken dat een bekabelde verbinding met uw thuisnetwerk een betere, betrouwbaardere streamingervaring biedt, vooral met videodiensten, zoals Netflix.

RF/antenne-ingang

Alle tv’s hebben ook nog steeds een RF-ingang (antenne/kabel) om high-definition tv-signalen te voeden, hetzij van een antenne of van een kabelaansluiting, hoewel de meeste digitale kabelboxen nu via een HDMI-verbinding op uw tv worden aangesloten.

Paneeltechnologieën

Het belangrijkste om te weten is dat er eigenlijk maar twee soorten tv schermen zijn. Transmissive displays zijn afhankelijk van een achtergrondverlichting voor hun lichtbron. Die lichtbron passeert vervolgens een matrix van pixels en kleurfilters. LCD, LED, QLED en mini-LED zijn allemaal voorbeelden van doorlatende displays. Emissive displays daarentegen hebben pixels die hun eigen licht genereren. OLED en microLED zijn momenteel de enige soorten emitterende displays.

OLED

Het grootste voordeel van een emitterend scherm zoals OLED (organic light-emitting diode) is dat wanneer een pixel geen licht produceert, deze perfect zwart wordt. OLED-schermen bieden dus niet alleen de diepste, meest waarheidsgetrouwe zwarttinten – prachtig bij het kijken naar ruimte scènes – maar ze hebben ook geen last van lichtuitval. Light bleed treedt op wanneer licht van een helder deel van het scherm overgaat in een gebied dat donker of zwart zou moeten zijn.

Veel bedrijven verkopen OLED-tv’s, maar ze kopen hun OLED-panelen allemaal bij één bedrijf: LG Display. Elk bedrijf gebruikt zijn eigen beeldverwerkingstechnologie, dus ondanks hun gemeenschappelijke panelen zijn er nog steeds waarneembare verschillen.

MicroLED

Als het andere soort emitterende display verdient microLED erkenning om twee zeer belangrijke redenen. Ten eerste maakt het gebruik van een modulair ontwerp waarmee je een tv kunt bouwen van enorme afmetingen – tot wel 5 meter hoog – en met resoluties tot wel 16 megapixels. Ten tweede is het de helderste weergave technologie die je kunt krijgen. Micro LED’s zijn voor veel consumenten nog onbereikbaar, maar daar begint verandering in te komen. De nieuwste versies van makers zoals Samsung die eind 2021 verschijnen, kunnen helemaal tot 76 inch gaan en zullen waarschijnlijk slechts tienduizenden dollars of minder kosten – een duidelijke verbetering ten opzichte van eerdere modellen.

LCD

Het bescheiden LCD-scherm (liquid crystal display) is de naam van de matrix van pixels die wordt gebruikt om alle doorlatende schermen te creëren. Of het nu een lcd-tv, een led-tv, een mini-led-tv of een QLED-tv is, ze gebruiken allemaal lcd-panelen om de beelden te creëren die je ziet. Het verschil tussen hen komt neer op het soort achtergrondverlichting dat ze gebruiken en of er al dan niet een laag kwantum stippen is toegevoegd (daarover later meer).

LED TV

De eerste lcd-tv’s gebruikten CCFL’s (koude kathode-fluorescentielicht) als achtergrondverlichting, maar met de komst van leds als een levensvatbaar alternatief schakelde de industrie over op leds. De “LED-TV” was geboren. Op dit moment zijn bijna alle lcd-tv’s led-tv’s. LED-achtergrondverlichting is energiezuiniger dan CCFL’s en, afhankelijk van het aantal individuele LED’s dat wordt gebruikt, kunnen ze de controle over helderheid en contrast enorm vergroten.

Mini-LED

Als LED’s een grote stap voorwaarts waren ten opzichte van CCFL’s, is het een nog grotere verbetering om die LED’s kleiner – veel kleiner – te maken. Mini-LED’s zijn zo klein dat er 25.000 passen op een 75-inch tv. Dat brengt de controle over helderheid en contrast dichter dan ooit bij wat de emitterende pixels van OLED kunnen doen.

Er zijn momenteel meerdere mini-LED tv’s op de markt voor de geïnteresseerden. LG is een goed voorbeeld van een fabrikant die deze technologie heeft omarmd met zijn “QNED” (Quantom Dot + NanoCell + Mini-LED) tv’s, zoals de QNED 90-serie, verkrijgbaar van 65 tot 85 inch. Samsung doet ook mee met hun mini-LED-aangedreven Neo QLED 4K-tv’s.

QLED tv

Een QLED-tv is elke led- of mini-led-tv met een toegevoegde laag kwantumdots, net achter de lcd-matrix, maar voor de achtergrondverlichting. Kwantumdots zijn nanodeeltjes die de ongebruikelijke eigenschap hebben dat ze emitteren wanneer er licht op valt.

Wanneer u ze toevoegt aan een LED-display, creëren ze meer helderheid en kunnen ze helpen om meer natuurlijke kleuren te creëren door het natuurlijk blauwe licht dat de meeste LED’s uitstralen te compenseren. Hoe helderder de achtergrondverlichting wordt, hoe meer uitgesproken het effect. Dit maakt QLED-tv’s perfect voor fel verlichte omgevingen. Ze kunnen misschien niet zo perfect zwart worden als OLED, maar ze maken dit goed door veel helderder te worden.

Voor een goed actueel voorbeeld van een QLED-tv hoeft u niet verder te zoeken dan Samsung’s nieuwste Neo QLED QN90A-model, verkrijgbaar in een breed scala aan maten en zeer redelijke prijzen.

Edge-lit of full-array achtergrondverlichting?

Kies je voor een lcd-tv, dan is de led-achtergrondverlichting er in twee smaken: randverlichting of directe achtergrondverlichting.

De eerste is de meest voorkomende en goedkoopste om te produceren. Tv’s worden ‘randverlicht’ door een rij LED’s die grenzen aan en gericht zijn op het midden van het scherm, die het licht over het scherm verspreiden. Het voordeel? Dunnere tv’s. Het nadeel? Vaak inconsistent contrast, waarbij de randen van foto’s helderder zijn dan het midden.

Als alternatief kunt u directe achtergrondverlichting (of ‘full-array’) gebruiken, waarbij LED-verlichting gelijkmatig achter het hele scherm wordt geplaatst.

In theorie verbetert volledige directe achtergrondverlichting typisch local dimming, d.w.z. contrastregeling: tegelijkertijd houden de donkere delen van een afbeelding donker en de helderste delen helder. Het enige nadeel is dat deze methode meestal een iets dikkere tv betekent.?

Refresh Rates: sneller is beter

De verversingssnelheid, uitgedrukt in Hertz (Hz) beschrijft hoe vaak per seconde een beeld op het scherm wordt ververst. De standaard verversingssnelheid is 60 keer per seconde of 60 Hz. In scènes met snel bewegende objecten kan een verversingsfrequentie van 60 Hz er echter voor zorgen dat dingen er wazig of schokkerig uitzien, vooral op lcd-hdtv’s. Dus om een ​​steviger beeld te creëren, verdubbelden fabrikanten de verversingssnelheid tot 120 Hz (en in sommige gevallen tot 240 Hz).

Sommige nieuwe modellen bieden ondersteuning voor High-Frame Rate (HFR), wat betekent dat ze zowel een hogere verversingssnelheid hebben als extra ondersteuning voor inhoud met framesnelheden van meer dan 60 Hz. Met HFR-inhoud die is ingesteld op zowel films als live-uitzendingen, en HFR zal vooral goed zijn voor live sport, dus het is zeker een functie om op te letten.

Gamers zullen vooral geïnteresseerd zijn in hogere verversingsfrequenties, en degenen met PS5, Xbox Series X of Xbox Series S die games hebben met 120 Hz-ondersteuning, moeten op zoek naar een tv die daar het beste van kan maken. Voor oudere gameconsoles is 60 Hz de goede plek. Bekijk onze beste 4K-gaming-tv’s voor een selectie van onze favorieten.

Een woord van waarschuwing: pas op voor termen als “effectieve verversingssnelheid”, wat betekent dat de werkelijke framesnelheid de helft is van de vermelde snelheid (bijvoorbeeld een “120 Hz effectieve verversingssnelheid” is in feite een verversingssnelheid van 60 Hz). Al het andere wordt gedaan met videoverwerking, niet met een verversing van het scherm. Bekijk ons ​​artikel ‘Dit is de grootste leugen die aan tv-kopers wordt verteld – en hoe je er doorheen kunt kijken’ voor een nadere blik op misleidende specificaties voor framesnelheid.

Kortom: de meeste tv-kopers zouden geen tv moeten kopen met een verversingssnelheid van minder dan 120 Hz voor het meest vloeiende beeld.

Vergeet gamen niet: gamefuncties zijn belangrijk

Een goede gaming-tv heeft niet alleen geweldig beeld en geluid. U moet ook rekening houden met de connectiviteitsopties, gamefuncties en het algehele reactievermogen van de tv.

Hoewel we al aanraden om meer HDMI-poorten te gebruiken, kan een extra HDMI-poort het verschil betekenen tussen je console aangesloten laten en deze vervangen voor je Blu-ray-speler telkens wanneer je een ronde Call of Duty wilt starten.

Hoewel HDMI 2.1 nog relatief nieuw is, is het een must-have voor alle next-gen consoles. En bepaalde functies die door de 2.1-specificatie worden aangeboden, zijn veel gebruikelijker geworden, zoals Auto-Low Latency Mode (ALLM), die overschakelt naar de gamemodus zodra de console wordt ingeschakeld, en Variable Refresh Rate (VRR), die overeenkomt met het scherm naar de frame-voor-frame-uitvoer van de tv, waardoor de twee worden gesynchroniseerd voor trillingsvrij gamen.

Heb je een soundbar nodig?

Een soundbar is een luidspreker die is ontworpen om voor een HDTV te zitten (zonder het zicht te blokkeren) en een helderder, krachtiger geluid te leveren dan de luidsprekers van de tv kunnen. Meer geavanceerde soundbars kunnen echt indrukwekkend zijn, met een combinatie van drivers en tweeters die het beste kunnen bieden voor een voller surround-soundsysteem. Ze zijn ook slim genoeg om als Bluetooth-luidsprekers te fungeren, met spraakopdrachten te werken en meer. U kunt onze gids voor de beste huidige modellen bekijken voor meer informatie.

Moet je samen met je 4K tv een soundbar kopen? Kijk naar twee verschillende factoren. Vergelijk eerst de prijs van de soundbar met je totale budget voor een nieuwe tv. Soundbars kunnen snel duur worden en het is misschien niet de moeite waard om uw initiële kosten zo hoog te verhogen als u er later altijd een kunt toevoegen als u dat wilt. Ten tweede, denk na over hoe je een tv gebruikt. Als het een entertainmentcentrum is waar vaak meerdere mensen tegelijk van genieten (vooral in wat kleinere ruimtes waar de audio van een soundbar echt kan schitteren), dan kan een soundbar een goede keuze zijn. Als u bijvoorbeeld voornamelijk tv’s met een koptelefoon gebruikt, haalt u lang niet zoveel uit een soundbar.

Verlengde garanties: bespaar je geld

Een van de grootste inkomstenbronnen voor elektronicawinkels met grote dozen is de verlengde garantie. Waarom? Omdat ze zo zelden nodig zijn, vooral voor een flat-panel LCD-set. De meeste componenten in een HDTV zijn opmerkelijk veerkrachtig; zelfs de LED’s die worden gebruikt om het beeld te verlichten, zijn vrijwel schokbestendig.

Dus als u een citroen krijgt, is dit waarschijnlijk onmiddellijk zichtbaar of in ieder geval binnen de eerste 30 dagen van eigendom – een periode die gewoonlijk wordt gedekt door een regulier winkelretourbeleid. Daarnaast bieden de meeste fabrikanten een garantie van een jaar. Creditcardmaatschappijen bieden mogelijk aanvullende automatische dekking voor aankopen, dus neem contact op met uw provider.

Kortom: bespaar geld en neem contact op met uw creditcardmaatschappij om te zien of deze een prijsbeschermingsbeleid heeft.